Creosoot ontstaat uit rook van hout en vocht. Het kan een serieus gevaar zijn voor iedereen die thuis hout stookt. Creosoot ontstaat wanneer men nat hout stookt of wanneer men hout verbrandt bij een lage temperatuur.

Wat kan er gebeuren?

Het meest duidelijke en vervelende wat creosoot aanslag kan veroorzaken is dat het tussen naden van uw kachelpijp (mits niet goed geïnstalleerd en afgedicht) doorloopt en een kleverige en penetrant geurende substantie achterlaat.

Een veel ernstigere situatie die creosoot aanslag kan veroorzaken is een schoorsteenbrand.
Een schoorsteenbrand ontstaat doordat een ophoping van creosoot in de schoorsteen ontbrandt en binnen in de schoorsteen en kachelpijp blijft branden.
Het “bulderen” in de schoorsteen en een gloeiende kachelpijp zijn directe aanwijzingen dat een schoorsteenbrand aan de gang is.

Schoorsteenbranden, veroorzaakt door creosoot, kunnen een temperatuur bereiken van boven 1000 graden Celsius. Dit is heet genoeg om uw stenen of zelfs metalen schoorsteen te beschadigen. Dit soort branden kunnen zéér lastig te doven zijn. Het is dan ook verstandiger om voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van schoorsteenbrand.

Zoals reeds gezegd is te nat hout stoken één van de belangrijkste redenen voor ontstaan van creosoot. De grote hoeveelheid vocht die vrij komt bij het verbranden condenseert in de schoorsteen en bevordert creosootaanslag en de penetrante geur.

Laat minimaal 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen en controleren door een erkend schoorsteenveger.

Tip: Het vuur een paar minuten hoog opstoken na iedere keer dat u de kachel vult voorkomt al een groot deel van de creosoot-aanslag.